Plenkový dort krok za krokem

Hledáte jedinečný a praktický dárek pro nastávající rodiče a pro jejich miminko? Pak je plenkový dort perfektní volba! V tomto článku vás jeho výrobou provedeme krok za krokem.

Plenkový dort potěší nejen oko, ale obsahuje i důležité věci, které se hodí pro každé novorozené miminko.

Co budete potřebovat

Nejdůležitější součástí plenkového dortu jsou samozřejmě plenky. Jejich počet závisí na velikosti dortu: pro středně velký dort jich doporučujeme zhruba 60. Používejte velikosti 1 a 2, protože novorozenci z nejmenších plen rychle vyrostou. Dále budete potřebovat gumičky, které budou kolem každé plenky, a také širší gumičky, aby jednotlivé vrstvy dortu držely pohromadě. Vrstvy ale můžete také pohodlně svázat stuhou, případně použít obojí.

Stabilitu zajistíte použitím kruhové podložky vystřižené z lepenky nebo kartonu. Průměr kruhového talíře by měl být asi 30 cm. Jako nosný sloupek dortu můžete použít třeba roli papírové utěrky nebo nějakou jinou dlouhou kartonovou roli, případně můžete jednotlivá patra spojit dřevěnými špejlemi. Na ozdobu budete potřebovat různé stuhy, dudlíky, kojenecké lahvičky, plyšové hračky a další doplňky či hračky vhodné pro miminka. A potřebovat budete také nůžky a celofán na zabalení.

Seznam:

– pleny velikosti 1 a 2 (cca 60 kusů)
– malé gumičky (cca 60 kusů)
– širší gumičky (cca 6 kusů) nebo saténovou stuhu
– kruhovou podložku (průměr cca 30 cm) vystřiženou z kartonu
– dřevěné špejle
– barevné stuhy na svázání jednotlivých pater a na ozdobu
– celofán (na zabalení)
– nůžky
– na dekoraci dudlíky, kojenecké lahve, plyšové hračky…

Jak na to

Pokud máte vše potřebné, můžete začít stavět. Nejprve vytvořte jednotlivé vrstvy dortu. Začněte tím největším, tedy přízemím, a pokračujte nahoru. Všechny plenky postupně pevně srolujte a omotejte malými gumičkami. Poté z nich vytvořte spodní patro, které spojte větší gumičkou, a tu zamaskujte saténovou stuhou. Stejně postupujte i u dalších vrstev plenkového dortu. Jednotlivá patra spojte tak, že skrz ně protáhnete špejle. Dbejte na to, abyste nepoškodili plenky.

Výběr a umístění ozdob

Jakmile je plenkový dort sestavený, můžete přejít k fázi zdobení – výběru a umístění ozdob. Vyberte si dekorace, které se nějak váží k očekávanému miminku, rodinným zvyklostem nebo si zkrátka vyberte nějaké téma. Barevné stuhy, malé plyšové hračky a dětské doplňky, jako jsou dudlíky, malé ponožky a výrobky pro péči o děti, to všechno jsou krásné doplňky, které budou nejen dekorací, ale posloužit můžou také jako praktické dárky.

Tyto prvky opatrně umístěte mezi vrstvy opláštění nebo je připevněte k vnějšímu obvodu. Je důležité používat takové způsoby upevnění, aby ozdoby zůstaly na svém místě, ale aby se potom daly snadno sejmout. Pamatujte, že i když je plenkový dort dekorativní, jeho ozdoby musí být čisté a bezpečné.

Nejčastější chyby a jak se jich vyvarovat

Nejčastější chyby při stavbě plenkového dortu souvisí s jeho strukturou a vzhledem. Mnoho „cukrářů“ naráží na problémy s jeho stabilitou. Důležité je proto zajisti, aby byl základ pevný. Použijte základní desku vystřiženou z kartonu nebo lepenky a mezi jednotlivá patra v případě potřeby opatrně vsuňte další špejle. Dejte přitom pozor, abyste plenky nepoškodily a neznehodnotili.

Další častou chybou je použití příliš mnoha ozdob, které zakryjí korpus dortu a způsobí, že bude vypadat jako hromada nepořádku. Buďte umírnění a dekorace vybírejte pečlivě. Měly by se hodit k tématu a dortu přidat jemné kouzlo, aniž by na sebe poutaly velkou pozornost.

Vyhněte se také použití zbytečně velkého množství ozdobné stužky. Ozdoby a vrstvy musí být připevněny opatrně, aby nedošlo k poškození plen, které musí pro miminko zůstat bezpečné. Pamatujte, že cvičení dělá mistra. Nenechte se odradit, pokud váš první pokus nebude dokonalý! Výroba plenkového dortu může být zábavná!

 

Různá témata

Drobné ozdoby umožňují vyrobit jedinečný dárek pro novorozence i budoucí rodiče. Jejich výběr může být založen na rodinných zvyklostech, ale také může odrážet jen obecné miminkovské téma. Vybrat si můžete klasické barvy, tedy růžovou nebo světle modrou, ale zvolit můžete i neutrální, jako je zelená nebo žlutá. Na plenkový dort s mořskou tématikou použijte ozdoby ve tvaru hvězdic, mušlí a plachetnice, zatímco na dort s přírodní tématikou zvolte jako základní vrstvu figurky zvířat a umělou trávu.

Zkuste se inspirovat ročními obdobími, různými svátky nebo kulturními tradicemi budoucích rodičů, to vše může dát plenkovému dortu jedinečný design. Uprostřed všeho tohoto kreativního řádění je ovšem velice důležité zachovat jeho praktičnost, zejména se ujistěte, že všechny plenky zůstávají použitelné a že je možné dekoraci bezpečně a snadno sundat.

Balení a přeprava

Bezpečné balení a šetrná přeprava jsou předpokladem, že dárek, který jste s péčí a láskou vyrobili, dorazí v perfektním stavu. Před balením se proto ještě jednou ubezpečte, že všechny ozdoby pevně drží a že je dort vyvážený. K zabalení je nejlepší použít průhledný celofán nebo velký průhledný dárkový vak. Opatrně obtočte celofán kolem dortu a zajistěte ho stuhou nebo páskou tak, aby se na dortu nehýbal. Pokud bude cestovat daleko, vložte dort do krabice.

Proč jsou pro výrobu plenkového dortu plenky Muumi Baby nejlepší?

Plenky Muumi Baby vynikají nejen stylovým designem, ale také vysokou kvalitou a ekologičností výroby. Nabízejí bezpečnou alternativu pro citlivou dětskou pokožku a zaručují vynikající savost, což je pro rodiče důležité. A navíc báječně vypadají, takže plenkový dort z nich vypadá zábavně.

Výběrem plen Muumi Baby dáváte najevo, že vám záleží na bezpečí a pohodlí miminka a zároveň vyjadřujete vaši odpovědnost k přírodě a životnímu prostředí.