Baby shower: Jak zorganizovat perfektní party pro nastávající maminku?

V poslední době se stále větší oblibě těší takzvané baby showers, což nejsou žádné dětské sprchy, ale oslavy, které se konají na počest budoucí maminky a očekávaného miminka. Tatínkové a strýčkové se jich obvykle neúčastní, i když… vlastně proč ne? Rozhodně však nesmí chybět všechny tetičky a babičky, které mamince předávají dárky pro miminko.

Některé oslavy příchodu miminka jsou nabité aktivitami a nechybí na nich soutěže o nejlepší jméno nebo ochutnávky kojeneckého jídla. Některé maminky ale dávají přednost pouze poklidnému posezení, na což by měl ten, kdo bude takovou oslavu organizovat, myslet v první řadě. To, jak se na party bude cítit nastávající maminka, je mnohem důležitější než snaha zavděčit se babičkám nebo partě přátel.

Zásady Baby showers

Tyto party jsou často organizovány ke konci těhotenství a oslavují začátek mateřské dovolené. Organizátor by proto měl pamatovat na to, že se miminko může narodit o něco dříve, a nenechávat večírek na poslední chvíli! Nastávající maminka by si měla sama říct, jaká jsou její přání týkající se druhu večírku, hostů, aktivit i jídla. Zatímco některým maminkám nemusí velká parta lidí vadit, jiné stresuje už jen pomyšlení na večírek s překvapením. Právě proto je dobré domluvit se s partnerem nastávající maminky a zeptat se, co si myslí, že by bylo pro maminku nejlepší.

Baby showers bývají často doma u nastávající maminky, kam hosté dorazí i s překvapením – jídlem, výzdobou a dárečky. Výhodou je, že nastávající maminka nemusí nikam cestovat a může si vše, co z večírku zbylo, užít i následující den. Pokud už v domácnosti nějaké děti jsou, je takovou party možné uspořádat také jako piknik v parku, případně v oblíbené restauraci nastávající maminky.

Aktivity i jídlo podle přání maminky

Pokud se nastávající maminka už party plných her a společných aktivit v minulosti účastnila, možná si bude přát zažít podobnou atmosféru i v jejím případě. K oblíbeným aktivitám pak patří třeba hádání data narození miminka, jeho porodní hmotnosti, velikosti a pohlaví. Pokud rodiče pro miminko ještě nemají jméno, můžou jim s rozhodováním svými návrhy pomoci pozvaní hosté. Mezi další oblíbené aktivity patří nejrůznější kvízy na téma péče o miminko.

Pokud mají tetičky nebo babičky šikovné partnery, může být jednou z aktivit zdobení stavebnic z dřevěných kostek, které jim partner pro nastávající maminku vyrobil. Hezkou vzpomínkou na party pak zůstane sada kostek, které tetičky pomocí šablon a barev pro miminko připravily.

Na žádné party nesmí chybět dobré jídlo. V tomto případě je ale zapotřebí mít na zřeteli těhotenskou dietu, případné alergeny a jiná dietní omezení. Pokud už rodiče znají pohlaví miminka, je možné pamlsky ozdobit patřičným motivem. Aby bylo kolem večírku co nejméně stresu, je v některých případech lepší uspořádat ho v restauraci, protože jde hlavně o to, aby maminka zůstala v klidu a všichni se dobře bavili.

 

Jaké dárky?

Tradičním dárkem, který potěší každou nastávající maminku, je plenkový dort. K jeho výrobě budete potřebovat několik balíčků plen Muumi Baby pro novorozence, které se srolují pomocí gumiček a naskládají do pyramidy. A jako třešnička na dortu na něm může být zdobení z mašlí a malých hraček.

Pokud už rodina děti má, může být výhodnějším dárkem dárkový poukaz do lázní nebo do restaurace. Jednoduše proto, že rodiče už dostatek kojeckých potřeb i oblečení pro nově příchozí miminko mají. Právě proto je dobré se nastávající maminky zeptat, co by si jako dárek přála. Případně si hosté mezi sebou můžou rozebrat seznam a balíček základních potřeb pro miminko sestavit společně.

Jedním z nejfantastičtějších dárků je dárkový poukaz na focení. Díky talentovaným fotografům, kteří se specializují na focení miminek a rodin, si rodiče můžou sladké vzpomínky na své ratolesti uchovat.

Tipy pro skvělou atmosféru

Nejdůležitější je, aby si maminka večírek užila. Pokud tedy hry a podobné aktivity zrovna nejsou její šálek kávy, raději je vynechejte. Podávejte její oblíbená jídla a dopřejte jí pocit pohodlí. Pokud je večírek u nastávající maminky, nezapomeňte potom také uklidit.

Pamatujte na to, že mezi hosty můžou být i takoví, kteří děti mít nemůžou. Respektujte každého hosta a snažte se udržovat atmosféru vřelou a přívětivou. Pamatujte i na to, že ne každý má takové finanční možnosti, aby se mohl podílet na nákupu drahých dárků nebo občerstvení. Dopředu si tuto možnost proto u každého raději prověřte. A nezapomeňte, že dobrá společnost je důležitější než drahé dárky.